Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí

gallery/facebook
gallery/16142682_1409770212420301_7046409501281330611_n

L'Espluga de Francolí va néixer com a vila medieval l'any 1079, quan el Compte de Barcelona va lliurar a Ponç Hug de Cervera la carta de població per celebrar a la zona mercat i construïr-hi una fortalesa. Els templers i els hospitalers es van dividir la població en dos nuclis, l'Espluga Jussana i l'Espluga Sobirana, durant l'edat mitjana. Al cim més alt vora el naixement del riu Francolí es va aixecar una fortalesa que va sobreviure fins a finals del segle XIX quan es va enderrocar i dels carreus es van construïr els fonaments de la nova església parroquial. Avui en resten parts de la muralla, una torre i restes a l'interior de les cases que ara ocupen el lloc del castell, mantenint encara la forma del pati central de la fortalesa. Al Caputx, barri obrer cristià i jueu es mantenen els carrerons estrets, els arcs apuntats i desenes de cases que s'han quedat anclades a un passat encara proper, d'abans que els nous eixamples fessin que la majoria de la població es traslladés a viure en nous habitatges. 

Restaurants on menjar

L'Espluga de Francolí

gallery/l'espluga llarg

Si vens a visitar el Pessebre Vivent,

aprofita per conèixer l'Espluga i el seu entorn!!!

El centre històric 

El nucli històric de l'Espluga està a punt d'inaugurar la Ruta Templera i Hospitalera, un recorregut turístic pel nucli medieval, presidit per l'Església Vella del segle XIII, d'estil gòtic, i per l'Antic Hospital de Sant Joan, gòtic català. Actualment la ruta ja permet visitar el que podria haver estat l'antic Call Jueu, on es pot veure una recreació del micvé, el tradicional bany jueu. En la nova ampliació que s'ha d'inaugurar, amb tecnologia de realitat virtual i augmentada es poden els paisatges de l'època i personatges en moviment, imaginar l'antic castell o visitar l'antiga torre de la fortalesa. 

www.esplugaturisme.cat

La Ruta Templera i Hospitalera

Amb més d'un milió de visitants ja rebuts, les Coves de l'Espluga són un atractiu turístic de primer ordre que permet descobrir la vida dels nostres avantpassats, des del neandertal fins al neolític i els íbers, en un entorn privilegiat, la setena cova més llarga del món formada en conglomerats. Un altre fet la converteix en única, ja que transcorre just per sota del nucli urbà. 

www.covesdelespluga.info

 

 

 

 

 

 

Les Coves de l'Espluga

El Museu de la Vida Rural (MVR) comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment a la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i oficis artesanals. Les col·leccions del MVR es troben dividides en diverses seccions instal·lades museogràficament per recórrer a través del temps i fins a l'actualitat el coneixement del món rural català.

www.museuvidarural.cat

El Museu de la Vida Rural

Una autèntica fàbrica restaurada, on es pot conèixer el procès d'elaboració de l'aiguardent. Pertany al Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

www.fassinabalanya.cat

 

 

 

 

 

 

La Fassina Balanyà

Dins l'anomenada 'Catedral del Vi' per Àngel Guimera, aquest museu d'història mostra el cultiu i l'elaboració del vi, als antics cups del Celler Modernista i a sobre de les tines de vi. Obra de l'arquitecte Pere Domènech i Roura, aixecat el 1913, és un dels primers exponents dels cellers modernistes de Catalunya.

www.doconcadebarbera.com

El Celler Cooperatiu

http://webfacil.tinet.org/usuaris/turesplu/cobert_exterior_600_20110420112900
http://www.tinet.cat/portal/uploads/Les-Coves-de-L_Espluga---Escena-02_20120131094934
http://www.suscriptoresdelavanguardia.com/media/ventajas/2171_g_5258

A 2 quilòmetres de l'Espluga es troba un dels monestirs medievals més impressionants de Catalunya, el Monestir de Santa Maria de Poblet, panteó de la corona catalano-aragonesa i Patrimoni Mundial de la Humanitat, on hi resideix una comunitat cistercenca. El monestir és la porta d'entrada al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet, situat a la vessant sud de les Muntanyes de Prades, un lloc ideal per gaudir del paisatge, la natura, fer-hi senderisme, rutes a cavall, en bicicleta i múltiples activitats programades. 

www.poblet.cat - www.gencat.cat/parcs/poblet

 

 

 

 

 

 

El Museu del Vidre a Vimbodí

El Museu i Forn del Vidre és el reconeixement a la importància que el vidre bufat havia tingut a Vimbodí durant la primera meitat del segle XX. Es troba a 6 quilòmetres de l'Espluga i permet veure demostracions en viu de la fabricació del vidre bufat, a més de visitar la població de Vimbodí. 

www.museudelvidre.cat

El Monestir i el Bosc de Poblet

La capital de la Conca de Barberà, a 6 quilòmetres de l'Espluga de Francolí, és un tresor patrimonial de l'edat mitjana. Una vila emmurallada que manté l'encant del seu nucli monumental i històric ple de palaus, carrers estrets, esglésies i pòrtics. Es pot fer un recorregut per les muralles, visitar-hi el Museu Comarcal de la Conca de Barberà o el Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres de les Muntanyes de Prades, que poden visitar-se en rutes programades. 

www.montblancmedieval.cat

Montblanc Medieval

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Reial_Monestir_de_Santa_Maria_de_Poblet_(Vimbod%C3%AD_i_Poblet)_-_56
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/e4/eb/b1/montblanc-medieval
https://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/8940038
gallery/baixa't l'app