Si vens a visitar el Pessebre Vivent, aprofita per conèixer l’Espluga i el seu entorn!!!
Aconsegueix amb l’entrada un 2×1 als museus de l’Espluga i al Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc. Descobreix aquí la Conca de Barberà, on menjar i on dormir.
L’Espluga de Francolí
Del llatí Splunca -que significa cova- i del riu que en brolla, el Francolí, agafa nom aquesta vila situada entre les àrides terres de Ponent i l’extens Camp de Tarragona, a la Conca de Barberà, lloc de pas de les comunitats humanes des de temps immemorials. Lloc de residència nòmada ric pels seus aquïfers naturals que veuen de les muntanyes de Prades i en els boscos de Poblet formen extenses cavitats de conglomerat, avui visitables, on es refugiaven els primers habitants d’aquestes terres. El riu que en surt, el Francolí, camí natural durant mil·lenis, va establir aquesta zona com a lloc de frontera i pas, i finalment de vida pels segles futurs. Avui l’Espluga de Francolí és una vila de 3.800 habitants, turística i de serveis, de regust agrícola i ancestral, de productes dolços de qualitat i d’un fort lligam sociocultural que la més viva que mai.
Les Coves de l’Espluga

Amb més d’un milió de visitants ja rebuts, les Coves de l’Espluga acullen el jaciment d’art paleolític més improtant de Catalunya, un santuari amb més d’un centenar de gravats descobert el 30 d’octubre de 2019. Són un atractiu turístic de primer ordre i un jaciment de gran importància a l’arc mediterrani, que -amb una part museïtzada i accessible- permet descobrir la vida dels nostres avantpassats, des del neandertal fins al neolític i els íbers, en un entorn privilegiat, la setena cova més llarga del món formada en conglomerats. Un altre fet la converteix en única, ja que transcorre just per sota del nucli urbà. S’hi pot fer un recorregut museïtzat, a peu pla, i un recorregut d’aventura per la part summergida, apte per a tots els públics.
El centre històric

L’Espluga de Francolí va néixer com a vila medieval l’any 1079, quan el Compte de Barcelona va lliurar a Ponç Hug de Cervera la carta de població per celebrar a la zona mercat i construïr-hi una fortalesa. Els templers i els hospitalers es van dividir la població en dos nuclis, l’Espluga Jussana i l’Espluga Sobirana, durant l’edat mitjana. Al cim més alt vora el naixement del riu Francolí es va aixecar una fortalesa que va sobreviure fins a finals del segle XIX quan es va enderrocar i dels carreus es van construïr els fonaments de la nova església parroquial. Avui en resten parts de la muralla, una torre i restes a l’interior de les cases que ara ocupen el lloc del castell, mantenint encara la forma del pati central de la fortalesa. Al Capuig, barri obrer cristià i jueu es mantenen els carrerons estrets, els arcs apuntats i desenes de cases que s’han quedat anclades a un passat encara proper, d’abans que els nous eixamples fessin que la majoria de la població es traslladés a viure en nous habitatges.
La Ruta Templera i Hospitalera

Els dos nuclis històrics de l’Espluga es poden visitar mitjançant la Ruta Templera i Hospitalera, un recorregut turístic pel nucli medieval, presidit per l’Església Vella del segle XIII, d’estil gòtic, i per l’Antic Hospital de Sant Joan, gòtic català. La ruta -dotada d’alta tecnologia i realitat virtual- permet visitar el que podria haver estat l’antic Call Jueu, on es pot veure una recreació del micvé, el tradicional bany jueu, també el taller d’un antic vidrier, o la torre de l’antic castell, ara enderrocat. La visita es fa amb un guia i acompanyada d’ulleres de realitat virtual.
El Museu de la Vida Rural

El Museu de la Vida Rural (MVR) comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment a la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i oficis artesanals. Les col·leccions del MVR es troben dividides en diverses seccions instal·lades museogràficament per recórrer a través del temps i fins a l’actualitat el coneixement del món rural català.
La Fassina Balanyà

Una autèntica fàbrica restaurada, on es pot conèixer el procès d’elaboració de l’aiguardent. Pertany al Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
El Celler Cooperatiu

L’anomenada ‘Catedral del Vi’ per Àngel Guimera, inclou un museu d’història mostra el cultiu i l’elaboració del vi, als antics cups del Celler Modernista i a sobre de les tines de vi. Obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roura -fill de Lluís Domènech i Montaner- aixecat el 1913, és un dels primers exponents dels cellers modernistes de Catalunya.
El Monestir i el Bosc de Poblet

A 2 quilòmetres de l’Espluga es troba un dels monestirs medievals més impressionants de Catalunya, el Monestir de Santa Maria de Poblet, panteó de la corona catalano-aragonesa i Patrimoni Mundial de la Humanitat, on hi resideix una comunitat cistercenca. El monestir és la porta d’entrada al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, situat a la vessant sud de les Muntanyes de Prades, un lloc ideal per gaudir del paisatge, la natura, fer-hi senderisme, rutes a cavall, en bicicleta i múltiples activitats programades.
www.poblet.cat – www.gencat.cat/parcs/poblet

El Parc de Natura del Garber i el nucli de les Masies

El nucli de les Masies és un petit enclavament turístic situat als peus del bosc de Poblet, lloc de descans i repòs de la burgesia catalana des del segle XIX i actualment, nucli turístic de l’Espluga. Inclou l’Alberg Jaume I, diversos equipaments hotelers i la seu del Paratge de Poblet. S’hi pot visitar el Parc del Garber, un espai destinat a l’educació ambiental i al lleure, on tot passejant, descobrireu les espècies més comunes del bosc mediterrani presents al Bosc de Poblet, la seva distribució per comunitats vegetals i els seus usos tradicionals.
Altres parcs i espais de natura
El Museu del Vidre a Vimbodí

El Museu i Forn del Vidre és el reconeixement a la importància que el vidre bufat havia tingut a Vimbodí durant la primera meitat del segle XX. Es troba a 6 quilòmetres de l’Espluga i permet veure demostracions en viu de la fabricació del vidre bufat, a més de visitar la població de Vimbodí.
Montblanc Medieval

La capital de la Conca de Barberà, a 6 quilòmetres de l’Espluga de Francolí, és un tresor patrimonial de l’edat mitjana. Una vila emmurallada que manté l’encant del seu nucli monumental i històric ple de palaus, carrers estrets, esglésies i pòrtics. Es pot fer un recorregut per les muralles, visitar-hi el Museu Comarcal de la Conca de Barberà o el Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres de les Muntanyes de Prades, que poden visitar-se en rutes programades.