L’evolució dels Pessebres de l’Espluga, en una conferència a la Formació Permanent

L’auditori Carulla-Font del Casal ha aplegat aquest vespre la conferència de cloenda del cicle de tardor de la Formació Permanent, dedicada al ‘Pessebre Vivent de l’Espluga, una tradició que ha renascut’. L’ha impartit el coordinador del Pessebre Vivent de l’Espluga, Xavier Lozano, qui ha repassat l’origen d’aquesta tradició, arrelada amb força a Catalunya des de mitjans del segle XX.

Lozano ha explicat com van començar a representar-se Pessebres Vivents a l’Espluga, el 1964, passant per les etapes del Casal, la Cova de la Font Major, l’Escola Mare de Déu del Carme, la Parròquia de Sant Miquel i finalment el nucli històric medieval.

La conferència també ha servit però per repassar l’autèntic orígen d’aquestes representacions, de procedència medieval. Sant Francesc d’Assís en seria l’impulsor a Rieti (Itàlia) el 1223. A Catalunya, se’n van començar a representar al segle XIV, com les Passions. Realment però, l’actual etapa de Pessebres Vivents va iniciar-se a mitjans del segle XX, començant per Engordany (Andorra) el 1956, seguit de Castell d’Aro, el 1959, i Corbera de Llobregat el 1962.

L’Espluga va ser el quart poble en representar un pessebre vivent, el 1964 i de 1967 a 1977 a la Cova de la Font Major. Després d’anys de pessebres a l’escola de les germanes vedrunes, el 2009 va sorgir una nova iniciativa a la parròquia que es va convertir en biennal i estable, de gran format i pels carrers el 2011, arribant als 3.000 visitants des del 2015. Des de llavors el Pessebre Vivent s’ha convertit en un recorregut vivencial i immersiu que transporta els visitants en un viatge en el temps per les cases i carrers de l’Espluga medieval, i fins l’antiga Judea del segle primer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: