Més visitants del Camp de Tarragona al Pessebre Vivent de l’Espluga

L’estadística de visitants del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí mostra un important creixement del 40% de visitants de les comarques del Camp de Tarragona, amb Reus, Montblanc i Valls com a principals capitals d’origen, en relació al 2017. Del total de 5.010 visitants comptabilitzats –no hi ha registre dels infants menors de 5 anys, el 85,5% procedien de les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp, el Priorat i el Tarragonès (1.250 persones) i especialment la Conca de Barberà (2.480 persones), mentre les comarques de la plana de Lleida, especialment les Garrigues, han representat aquest cop el 6,9% dels assistents (300 persones).  Destaca també un 5,8% de visitants de les comarques de Barcelona (254 persones).

Públic d’arreu del país

Malgrat la forta presència de públic de proximitat, les estadístiques reflecteixen visitants d’arreu del país, i també de fora de Catalunya. No s’han comptat visitants de les comarques del Pirineu, però sí de llocs llunyans com les comarques Gironines (Olot o Banyoles), o les Terres de l’Ebre (Tortosa o Móra la Nova). Destaquen també un grup de Frankfurt (Alemanya), un de Xile, un grup de Mallorca, un de Castelló de Plana, un de Bilbao, un de Burgos, un de Toledo i un de la Franja de Ponent.

La cua de visitants, esperant per menjar la pa torrat i la botifarra negra de l’Espluga. (Foto: Gerard Bosch)

L’acord turístic, un revulsiu

L’estrena, per primer cop, d’un acord turístic entre els principals equipaments de l’Espluga i el Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc ha estat un autèntic revulsiu per col·locar el Pessebre Vivent entre els esdeveniments de referència pels amants del turisme de proximitat i del món rural.

En total s’han repartit 1.000 vals del 10% de descompte entre els visitants de les Coves de l’Espluga, el Museu de la Vida Rural, la fassina Balanyà i la Ruta Templera i Hospitalera, a més del Museu del Pessebre de Catalunya. De tots aquests, n’han retornat una quarta part. A més, els visitants s’han endut amb l’entrada del Pessebre un total de 4.500 entrades 2×1 a bescanviar als mateixos espais turístics fins el 29 de febrer.

L’interès per aquest intercanvi ha quedat demostrat entre les peticions rebudes de bona part dels 510 visitants que van entrar al Pessebre Vivent amb una entrada extra no prevista, de forma extraordinària, i als quals no es va poder lliurar el 2×1 per fi d’existències.

La casa de Josep i Maria a Natzaret, novetat del 2019 (Foto: Gerard Bosch)

Rècord absolut d’espluguins

Una de les dades més destacades del resum estadístic de visitants al Pessebre Vivent de l’Espluga és el creixement de públic local a l’esdeveniment, fet que mostra la consolidació de l’autoestima per aquest projecte, arribant a un rècord absolut de 1.785 veïns del municipi.


També cal tenir en compte l’impacte que té l’esdeveniment en l’activitat cultural de la Conca de Barberà. La meitat del públic procedeix dels diferents pobles de la comarca, sumant en total 2.480 conquencs registrats (incloent l’Espluga), un 27% més que el 2017.

Comptant només el públic espluguí però, ha suposat el 41% dels visitants (el 2017 era el 53%), front un 60% d’assistents de fora de la població, xifra que creix i que es vol ampliar fent que l’increment de visitants locals es contraresti per l’augment encara major de visitants forans.

La meitat d’entrades venudes on-line

Un altre dels elements a analitzar de les estadístiques del 2019 al Pessebre Vivent de l’Espluga és l’increment de la venda on-line d’entrades anticipades. La plataforma Fila12 de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya i també l’App ‘Pessebres Vivents’ es consoliden com a principal mecanisme de compra d’entrades. Aquest any ha suposat el 50,4% del total, front el 23% del 2017. En total s’han venut 2.524 entrades on-line. Un 13,6% del total es van vendre de forma anticipada i física a l’Oficina de Turisme, i la resta, a taquilla.

La venda on-line anticipada permet als visitants assegurar-se l’hora de visita i suficient aforament a la representació. Això va fer que les sessions de les 18 h, les 18.30 h i les 19 h s’iniciessin amb la totalitat de les entrades venudes els dos últims dies, i la representació de les 18 h, en totes 4 jornades.

L’àngel que anuncia el naixement de Jesús, als peus de l’antic castell. (Foto: Salva Molina)

Reptes pel 2021

L’organització del Pessebre Vivent ja ha començat a treballar en el projecte del 2021, el proper any de representació d’aquest esdeveniment biennal. Entre els objectius hi ha consolidació del mecanisme d’entrades amb horari, provat el 2017, estrenat al 100% el 2019 i amb encara algunes millores per fer d’aquí a 23 mesos, com acurar encara més l’aforament i extremar la puntualitat d’inici de els representacions, evitant traspassos de visitants d’un grup a un altre i reduint les incidències que acaben provocant els retards. El Pessebre Vivent de l’Espluga també vol fer créixer més l’impacte turístic amb els acords amb nous equipaments, restaurants i allotjaments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: