L’Espluga celebra 50 anys de Pessebres Vivents

L’Espluga de Francolí va commemorar aquest dissabte 30 de desembre, els més de 50 anys de tradició de Pessebres Vivents a la població, una de les més antigues de Catalunya junt amb Castell d’Aro i Corbera de Llobregat. La Cova de la Font Major va ser l’escenari central dels actes de celebració, coincidint amb el 50è aniversari del primer Pessebre Vivent que es va representar en aquesta cavitat des del 1967 fins a finals dels anys 70. Ja abans, coincidint amb la construcció i inauguració del Casal, el 1965, el Pessebre Vivent s’havia començat a representar als entorns d’aquell nou equipament. Durant els anys 80, 90 i encara des de l’entrada del segle XXI, la tradició l’ha mantingut viva l’Escola Vedruna Mare de Déu del Carme. Des del 2009 el Pessebre Vivent ha recuperat el seu gran format als antics nuclis medievals de l’Espluga de Francolí.

Fernando Martí amb la presidenta del Casal, M. Dolors Civit, l’alcalde de l’Espluga, David Rovira i el president del Pessebre Vivent, Xavier Lozano

Agermanament entre dues etapes

Membres de l’antic i l’actual equip del Pessebre Vivent de l’Espluga, amb el fundador el 1964, Fernando Martí. (Foto: Xavier Lozano)

El 23 de desembre, el primer director i impulsor dels primers Pessebres Vivents a l’Espluga, fa més de 50 anys, Fernando Martí, ja va ser l’encarregat d’inaugurar les representacions d’aquest any als nuclis del Capuig i del Castell.

Inauguració del Pessebre Vivent del 2017: el president de l’Associació, Xavier Lozano; l’alcalde David Rovira, el rector Marcus Vinicius Teixeira; l’arquebisbe Jaume Pujol, el diputat Ferran Civit i el primer impulsor del Pessebre Vivent, Fernando Martí. (Foto: Gerard Bosch)

Aquest dissabte, ell mateix juntament amb l’actual director del Pessebre Vivent de l’Espluga, Xavier Lozano, plantaven dues alzines al parc del Freginal, l’espai verd que separa la Cova de la Font Major del barri del Capuig, i que per tant, uneix les dues principals etapes del Pessebre Vivent.

Xavier Lozano i Fernando Martí, a punt de plantar les alzines commemoratives per a la unió de les dues etapes del Pessebre Vivent.

Les dues alzines creixeran simbolitzant la llavor d’aquells que a mitjans del anys 60 van començar a representar el Pessebre Vivent, i dels que ara ho fan possible, en una nova etapa que justament està començant a créixer.

Alguns dels membres del primer equip del Pessebre Vivent al Casal i a la Cova des del 1964, aquest 2019. (Foto: Xavier Lozano)

Retorn a la Cova

Després de la plantada de les alzines, els assistents, molts dels antics figurants i col·laboradors del Pessebre Vivent, van tornar a entrar a la Cova per fer-hi la visita turística actual, seguit de l’acte de celebració que es va situar a la Cova de la Font Major, a la galeria de la Mamella,  davant del lloc que ocupaven les escenes de l’Anunciació als Pastors i la Casa de Pagès.

L’acte commemoratiu dels 50 anys del Pessebre Vivent de la Cova, a la sala de la Mamella

Allà, el president de l’Associació del Pessebre Vivent i actual director, Xavier Lozano; la presidenta del Casal, M. Dolors Civit, i l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, van presidir l’acte de record dels primers Pessebres Vivents amb diferents parlaments i l’acte de reconeixement a Fernando Martí, qui va agrair a tots els assistents haver volgut compartir amb ell aquest esdeveniment tant simbòlic, 50 anys després. Un dels moments més destacats va ser la visualització de la pel·lícula elaborada per Josep Capdevila l’any 1969, del Pessebre Vivent de l’Espluga, i el lliurament d’un distintiu de reconeixement a Fernando Martí. L’acte va acabar amb la fotografia de grup dels antics figurants, l’Ajuntament i el Casal de l’Espluga i l’actual equip del Pessebre. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: