El Pessebre de l’Espluga supera els 5.000 visitants per sobre de totes les previsions

El Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí ha tancat temporada superant tots els pronòstics i convertint el 2019 en any de rècord absolut de tota la història de pessebres vivents al municipi. De les 3.000 persones que havien visitat l’esdeveniment el 2017 i també el 2015, s’ha passat a les 5.010 entrades venudes aquest any, a les quals cal sumar els diversos centenars d’infants de 0-4 anys que entren gratuïtament i no es comptabilitzen. Això situa -de facto- la representació d’aquest 2019 al costat o fins i tot per sobre de la temporada rècord del 1969-1970 a la Cova de la Font Major, en què es van rebre 5.202 visitants.

L’organització havia fet una previsió màxima de visitants de 4.000 persones, limitant l’aforament a 1.000 persones per jornada. L’èxit de la convocatòria va fer però que ja des del primer dia s’acordés permetre l’entrada d’un cinquè grup per jornada, a dos quarts de 9 del vespre, que donés l’oportunitat a tothom que havia viatjat expressament fins l’Espluga de veure el Pessebre.

L’efecte boca-orella després de les dues primeres jornades ha fet que el cap de setmana fos insòlit i es revalidés el creixement de visitants. Només aquest diumenge, l’últim dia, se’n van rebre 1.457.

El mercader d’ovelles, al carrer de Natzaret (Ponç Hug de Cervera, 2019) Foto: Gerard Bosch

Rècord de figurants i participants

El 2019 ha estat l’any del gran creixement del Pessebre Vivent de l’Espluga com a projecte cultural i social, no només en visitants, i per tant, d’impacte turístic i econòmic. El mes de juny ja s’havia assolit el 50% d’inscripcions necessàries per participar-hi, i aquest desembre van tancar-se amb 176 persones implicades, de les quals 140 han representat les figures estàtiques del Pessebre en una quarantena d’escenes, la majoria de les quals renovades o modificades en 10 dels trams de la representació.

L’aturada dels viatgers, una de les escenes renovades del Pessebre del 2019 (Foto: Gerard Bosch)

El nou relat convertint l’Espluga de dalt en Betlem, i l’Espluga de baix en Natzaret ha suposat un abans i un després per a la representació, amb una rebuda esplèndida per escenes com el nou Naixement, molt més humà i realista, i que ha cridat l’atenció de tothom. Les noves cases de Betlem, el nou mercat i l’escena de l’epifania -la visita dels savis d’Orient a casa de Josep i Maria- han generat gran expectació. La presència dels camells i el campament dels viatgers, el nou campament romà o la nova Sinagoga, recreada amb gran fidelitat històrica, s’han emportat algunes de les admiracions.

Experts en judaïsme i en l’origen del cristianisme, creadors de Pessebres Vivents d’arreu de Catalunya i representants institucionals han visitat les representacions, reconeixent la valua i el rigor històric de la recreació. Un fet cultural que s’acompanya d’una important tasca de dinamització del nucli antic i d’insersió social de persones de procedències diverses, sensibilitats i capacitats diferents. Aquest any, a més, s’ha decidit destinar la part de beneficis s’aporta a causes socials pels damnificats per la riuada del 22 d’octubre,

El Pessebre Vivent de l’Espluga no es tornarà a representar fins el desembre de 2021, ja que és de caràcter biennal, donant pas, el 2020, a una nova temporada dels Pastorets de l’Espluga, que també presentarà importants canvis en l’elenc d’actors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: