El Pessebre de l’Espluga inicia una nova recollida de material vell agrícola i rural

L’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí ha obert una nova tanda de recollida de donacions de material històric de la vida rural i de pagès, d’antics oficis o d’elements recuperables per les representacions del 2021. Com ja es va fer en l’anterior temporada, l’entitat organitzadora de l’esdeveniment nadalenc s’ofereix a recollir (quan ho permeti l’actual situació d’emergència sanitària) aquells elements inservibles que es recuperen de cases abandonades o antigues, resultat d’enderrocs o neteja d’espais, evitant que acabin a la deixalleria, encara que no estiguin en bon estat.

La crida es fa aprofitant l’etapa de confinament i l’arribada del bon temps, en què en moltes ocasions es fa neteja de baixos i golfes, cases velles o espais on cal fer enderrocs o obres. Les persones que vulguin fer una donació han de posar-se en contacte amb el Pessebre de l’Espluga a través del mail info@pessebredelespluga.com o al telèfon de l’equip de muntatge: 679 22 98 81.

Botes de vi danyades per la riuada del 22 d’octubre de 2019, cedides per la família Guasch al Pessebre Vivent.

Cistells, eines, ceràmica o mobiliari

Un dels objectius del Pessebre Vivent de l’Espluga és el de preservar l’essència rural del nucli antic de l’Espluga de Francolí i els elements que la caracteritzen. Per les representacions, l’entitat es nodreix de multitud d’elements recuperats d’antigues cases i donats pels seus propietaris.

El Museu de la Vida Rural cedeix cada any l’ús temporal de diferents elements històrics reals al Pessebre Vivent com els seus carros agrícoles

Són benvinguts tot tipus d’elements d’ús domèstic –normalment de poc valor- com cistells i utillatge d’espart o vímet, gerres i utillatge de cuina, ceràmica i aram, vidre bufat, eines de camp o d’oficis antics, mobiliari rural com taules, cadires i bancs de fusta, pasteres i pales d’enfornar, o elements de corral i de pagès com gàbies, tanques de fusta, galliners, menjadores… També portes antigues de fusta, carros i carretons, botes de vi, tines o portadores, per posar alguns exemples. També robes i teles no estampades, de colors llisos i terrosos o foscos, mantes, tendals i borrasses velles i de sac.

Aquest celler va ser recuperat íntegrament per l’equip del Pessebre Vivent gràcies a la cessió de la família de Cal Sanjoan

Un dels atractius del Pessebre Vivent de l’Espluga –que només es representa cada 2 anys- és la fidelitat i el rigor històric en la representació de les escenes de la vida dels jueus del primer segle, en un marc històric medieval del segle XIII, per les cases i carrers de les dues antigues Esplugues; dos nuclis de població units en un sol poble que han preservat fins als nostres dies, l’essència rural de l’interior de les seves cases. En l’última edició 5.000 persones van visitar la quarantena d’escenes de l’únic Pessebre Vivent estàtic de les comarques de Tarragona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: