Retorn d’èxit del Pessebre de l’Espluga amb entrades exhaurides

La tornada del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí després de tres anys sense representacions ha destacat per l’èxit de la nova logística de visitants i de les noves escenes que s’afegien al recorregut immersiu pel centre històric. L’edició d’aquest any, la 22a de la història de l’Espluga —sense comptar les representacions escolars— començava el 26 de desembre amb totes les entrades exhaurides per primer cop a la seva trajectòria.

El celler de Cal Sanjoan (Foto: Josep M. Laffitte)

El compliment de l’aforament del Pessebre (de 1.000 persones diàries més els menors de 5 anys i els visitants interns) ha permès complir amb el principal objectiu de l’organització per aquesta edició: reduïr les cues i acabar amb les aglomeracions, complint, al mateix temps, els horaris de visita fixats i evitant els llargs retards dels anys anteriors. La nova logística d’aforament limitat ha estat un èxit, sumat al nou sistema d’accessos, amb la lectura de les entrades de forma digital a la porta de migjorn de l’església vella i l’estona d’espera dins del temple gòtic, amb la projeccció d’audiovisuals previs i d’un audiovisual explicatiu de la visita.

Els visitants, durant l’audiovisual previ a l’església vella (Foto: Xavier Lozano)

En total s’han rebut 3.223 visitants, sumant a les 3.000 entrades venudes en concepte de donatiu a l’entitat, els menors de 5 anys i els visitants interns del propi pessebre. Les visites s’han fet en grups d’unes 270 persones, el límit màxim que, segons els càlculs fets els anys 2017 i 2019, pot absorbir el recorregut immersiu i el descans dels figurants.

El primer pessebre amb audioguia

Una de les novetats d’aquest any ha estat l’estrena d’una audioguia, la primera que s’habilita en un pessebre vivent a Catalunya, com a complement extra a la visita, opcional, per a persones que volguéssin aprofundir en el relat i simbologia de les escenes. Segons els visitants que l’han utilitzat amb auriculars, ha estat un complement ideal per immergir-se en l’època representada i fixar-se en tots els detalls, transportant-se en el temps.

El rebost de l’àvia, a Cal Maco (Foto: Josep M. Laffitte)

També ha destacat l’estrena de les noves escenes del corral de les Quitèries, el taller de la terrissaire i la casa de les remeies, en tres espais del carrer Ponç Hug de Cervera que es trobaven completament en ruïnes.

Els visitants han pogut gaudir també de les millores que han consolidat escenes com l’hostal de Betlem, el taller del boter, el campament romà, l’hort de Betlem, on s’ha afegit l’escena de la collita d’olives, o la ferreria, amb els nous espais de l’escala de l’àvia, el taller del carreter i la cadiraire, o l’ampliació de l’escena del safareig. Aquest, a més, s’ha renovat la banda sonora, amb músiques i sonoritats encara més adient a la cultura jueva, sumat a la incorporació de tot tipus de detalls històric com la hannukià a l’hostal, les mezuzà a les portes o els telifín al front dels orants de la sinagoga.

La sinagoga de Natzaret, amb els orants amb kippà, talid i telifí (Foto: Josep M. Laffitte)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: