El pessebre de l’Espluga recull un carro de pagès a Senan, ple d’històries

L’equip de muntatge i manteniment del Pessebre Vivent de l’Espluga ha recollit a Senan, aquest dilluns 31 de maig de 2021, un carro de pagès de Cal Salvador i un conjunt de material agrari del seu propietari, que va morir fa 2 anys als 104 anys. El seu germà va casar-se a Cal Tambal de l’Espluga. La seva família ha volgut que aquest estri, que va ser essencial per tota una generació, torni a l’Espluga, on va ser fabricat fa dècades al taller de Cal Carreteret. Ara passarà a formar part de la col·lecció del Pessebre Vivent de l’Espluga i servirà per representar una escena agrícola gràcies al seu bon estat de conservació.

Amb aquest carro el pagès baixava des de Senan fins a l’Espluga per portar la seva producció a mercat, amb un llarg viatge de dues hores, malgrat la proximitat de les dues viles. Està matriculat amb la llicència 47 de l’Ajuntament de Senan i té l’última autorització agrícola de l’any 1968, si bé podria datar de poc després de la Guerra Civil. Aquesta família estava assentada a Senan almenys des del segle XVIII.

L’arribada del carro des de Senan a l’Espluga, el 31 de maig de 2021. (Foto: Xavier Lozano)

El trasllat va fer-se amb la col·laboració dels voluntaris de l’entitat, de l’Ajuntament de l’Espluga i la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel. L’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga ha rebut, en els últims anys, diverses cessions i donacions d’objectes i records procedents de cases antigues que inicien una nova etapa, però que les seves famílies no volen que caiguin en l’oblit. El material es col·loca en les diferents escenes fixes de la representació o es guarda per les escenes exteriors que es munten als carrers de forma efímera.

Les donacions es poden fer a través del web https://pessebredelespluga.com/donacio-de-material/

Restauració d’un carro malmès

El carro malmès, en ple procés de restauració. (Foto: Joan Giné)

El Pessebre de l’Espluga també treballa, des de l’altruïsme, en la recuperació de patrimoni malmès. Durant el mes de maig l’equip de fusteria amb la col·laboració de l’alumnat del programa Implica’t de l’Institut Joan Amigó i Callau i de diferents empresaris locals ha treballat en la restauració d’un antic carro de pagès molt deteriorat.

Per donar-li una segona vida s’ha hagut de substituïr pràcticament tota la fusta, que estava podrida i corcada. D’aquesta manera s’ha pogut aprofitar tota l’estructura de ferro, les rodes i els principals elements. Aquest carro, pràcticament nou, permetrà representar l’escena del carreter al proper Pessebre Vivent.

One thought on “El pessebre de l’Espluga recull un carro de pagès a Senan, ple d’històries

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: