El Pessebre de l’Espluga incorpora quatre alumnes de l’Institut Joan Amigó en tasques de conservació i recuperació patrimonial

L’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga i l’Institut Joan Amigó i Callau han incorporat aquest dilluns 19 d’abril un total de quatre alumnes de 4t d’ESO escolaritzats en el marc del programa Implica’t en les tasques de manteniment, conservació i recuperació de patrimoni, d’espais i escenes del Pessebre Vivent. L’acció s’emmarca dins la iniciativa #Anemperfeina del programa Implica’t en el marc de l’acord entre l’Ajuntament de l’Espluga i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa també compta amb la col·laboració de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya pel que fa a l’assegurança de les activitats del Pessebre de l’Espluga.

Amb aquesta iniciativa l’equip de muntatge i manteniment del Pessebre Vivent recupera l’activitat presencial ordinària –aturada per la pandèmia- amb diversos projectes pendents que coordinaran els voluntaris de l’entitat Joan Giné i Jaume Vendrell amb la participació puntual d’altres membres del Pessebre de l’Espluga, fomentant d’aquesta manera l’intercanvi generacional i social.

El fuster voluntari del Pessebre Vivent, Joan Giné, amb els dos primers alumnes del projecte #Anemperfeina. (Foto: Xavier Lozano)

Primer objectiu: un carro de pagès

La primera fase d’aquesta iniciativa durarà fins a final de curs, cada dilluns al matí, amb l’expectativa que el curs vinent s’hi puguin sumar nous alumnes. El Pessebre de l’Espluga és un projecte de gran envergadura pel qual es treballa durant els dos anys que separen una edició de l’altra incorporant nous elements, recuperant espais abandonats i convertint-los en escenes.

La iniciativa #Anemperfeina té com a objectiu, d’entrada, recuperar un carro de pagès en mal estat i construir una porta de fusta. També es faran tasques de neteja i manteniment de les cases, locals i espais cedits al Pessebre Vivent, a més de l’habilitació d’una nova escena per les representacions. Amb aquestes activitats l’alumnat podrà aprendre i practicar oficis com la fusteria, la jardineria, l’obra i el manteniment.

Els dos primers alumnes del projecte #Anemperfeina fent de jardiners al Pessebre Vivent. (Foto: Xavier Lozano)
Els dos segons alumnes implica’ts a l’#Anemperfeina, fent tasques de rehabilitació d’espais. (Foto: Xavier Lozano)

Un projecte per la motivació de l’alumnat

El Programa Implica’t, implementat el curs 2017-18, vol donar resposta a la resistència i desafecció en l’aprenentatge ordinari i a motivar-se per aprendre, per part d’alguns alumnes. Això s’aconsegueix fomentant l’impuls vital i innat que dels adolescents en determinats entorns on són ells els protagonistes del seu propi aprenentatge. Això suposa un canvi no només a nivell acadèmic, sinó també a nivell intrínsec: personal, actitudinal i emocional.

L’Institut Joan Amigó ho aconsegueix a través d’una metodologia interdisciplinària i global i des del curs 2019-2020 amb la realització d’unes “activitats pràctiques” de diferents oficis anomenades #Anemperfeina, no retributives i amb un conveni conjunt amb l’Ajuntament de l’Espluga, el Departament d’Educació i les entitats col·laboradores que s’ofereixen a acollir l’alumnat amb el consentiment de les famílies respectives.

Amb l’objectiu final d’obtenir el títol de graduat en educació secundària obligatòria s’ha intentat crear un espai atractiu i engrescador on puguin aprendre d’una manera més dinàmica a partir de la motivació i d’unes activitats pràctiques que incorporen estades en entitats i empreses relacionades amb un àmbit professional. Abans de la pandèmia l’alumnat va poder incorporar-se a les oficines de l’Ajuntament de l’Espluga i la Brigada municipal; la Barberia Gerard Alcoverro; Perruqueria Noe; Regals i Merceria Morató, Taller mecànic Dani i La Barberia del Pep. Ara, amb el vincle amb aquestes empreses aturat temporalment per la situació sanitària, la proposta del Pessebre de l’Espluga permet recuperar el projecte de forma segura i adaptada a les directrius sanitàries.

L’alumnat del projecte Implica’t ha visitat aquest dilluns les instal·lacions on els seus companys treballaran de forma voluntària. (Foto: Xavier Lozano)

MEMÒRIA D’ACTUACIONS #ANEMPERFEINA

abril-juny 2021

Dilluns 19 d’abril de 2021

Treballs de jardineria i manteniment a l’espai de Cal Sanjoan. Eliminació d’una antiga figuera morta, neteja de males herbes i restes vegetals de l’hivern, neteja d’una jardinera i plantació d’una palmera i un cactus.

El pati de Cal Sanjoan, net després de mesos abandonat durant la pandèmia. (Foto: Institut Joan Amigó)

Dilluns 26 d’abril de 2021

Treballs de rehabilitació d’un accés antic als baixos de Cal Sanjoan per l’escena del forma de pa. Neteja i trasllat d’escombraries a la deixalleria.

Els altres dos alumnes de l’Institut Joan Amigó, rehabilitant l’accés a un dels espais del Pessebre. (Foto: Xavier Lozano)

Dilluns 10 de maig de 2021

Tasques de muntatge i restauració d’un antic carro de pagès. Feines de fusteria.

Els dos alumnes de l’Institut Joan Amigó amb els dos voluntaris, restaurant el carro. (Foto: Xavier Lozano)

Dilluns 17 de maig

Aprofitament de fusta de palet per la construcció de les noves travesses del carro de pagès que cal restaurar.

La restaració del carro ja avança amb la col·locació d’una de les noves barres. (Foto: Xavier Lozano)

Dilluns 24 de maig

Decoració d’una jardinera moderna amb una palmera i un roser per mimetitzar-la amb l’entorn de l’escena exterior de Cal Sanjoan.

Mimetització d’una jardinera de totxana moderna. (Foto: Xavier Lozano)

Dilluns 7 de juny

Col·locació de les baranes noves de fusta del carro de pagès restaurat durant el projecte.

Un alumne de l’INS Joan Amigó treballant en la col·locació de les baranes del carro de pagès. (Foto: Joan Giné)

Dilluns 14 de juny

Final de les activitats de la primera fase del projecte #Anemperfeina. Canvi de les rodes del carro i posta a punt final pel seu funcionament. Proves de rodatge i neteja del taller.

Els alumnes de l’INS Joan Amigó amb Joan Giné provant el carro, ja restaurat. (Foto: Xavier Lozano)

4 respostes a “El Pessebre de l’Espluga incorpora quatre alumnes de l’Institut Joan Amigó en tasques de conservació i recuperació patrimonial

  1. Reblogged this on Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí and commented:

    Acord del @PessebreEspluga i l’@InstitutJoan en el marc del Projecte Implica’t i de la iniciativa #Anemperfeina amb el suport de l’@AjtlEspluga, el Departament d’#Educació de la @Gencat i la col•laboració de la Federació de @PessebresVivent.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: