El projecte #Anemperfeina restaura un carro molt malmès per al Pessebre Vivent

El projecte #Anemperfeina del programa Implica’t de l’Institut Joan Amigó i Callau de l’Espluga de Francolí ha finalitzat aquest dilluns 14 de juny la primera fase de col·laboració amb el Pessebre Vivent de l’Espluga per tal que quatre alumnes puguin aprendre alguns oficis com el de fuster o ajudant de construcció. Gràcies a la iniciativa s’ha pogut restaurar un antic carro de pagès que va ser donat per una família espluguina en molt mal estat de conservació, ja que havia estat a la intempèrie i pràcticament tota la fusta s’havia podrit. Ara el carro se suma a la col·lecció de patrimoni agrícola recuperat pel Pessebre Vivent, i al carro de pagès procedent de Senan que va portar-se a l’Espluga fa uns dies. En aquest cas servirà per escenificar l’ofici del carreter.

Joan Giné ensenyant a un dels alumnes a col·locat el gat per aixecar el carro. (Foto: Xavier Lozano)

Per restaurar-lo s’ha comptat amb el guiatge del fuster jubilat Joan Giné i també amb la col·laboració de Jaume Vendrell, que ha format els joves en tasques de manteniment i construcció a les instal·lacions cedides a l’entitat. També hi han col·laborat empreses locals com la fusteria Mercadé i la ferreria de Cal Biel a més de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya. Durant set dies, en torns de dos alumnes cada setmana, quatre estudiants de 4t d’ESO del programa Implica’t han treballat en les tasques de fusteria i obra. La iniciativa es repetirà el curs vinent amb nou alumnat.

L’acció ha estat possible gràcies al conveni entre la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de l’Espluga i el Departament d’Educació per incorporar a través d’una metodologia interdisciplinària i global i des del curs 2019-2020 unes “activitats pràctiques” de diferents oficis anomenades #Anemperfeina, no retributives en empreses i entitats locals.

Dos dels alumnes que han participat al projecte amb Joan Giné i el carro pràcticament acabat. (Foto: Xavier Lozano)

Un projecte per la motivació de l’alumnat

El Programa Implica’t, implementat el curs 2017-18, vol donar resposta a la resistència i desafecció en l’aprenentatge ordinari i a motivar-se per aprendre, per part d’alguns alumnes. Això s’aconsegueix fomentant l’impuls vital i innat que dels adolescents en determinats entorns on són ells els protagonistes del seu propi aprenentatge. Això suposa un canvi no només a nivell acadèmic, sinó també a nivell intrínsec: personal, actitudinal i emocional.

Els altres dos alumnes de l’Institut Joan Amigó, fent tasques d’obra al Pessebre Vivent. (Foto: Xavier Lozano)
Estat inicial del carro, just començar-ne la restauració. (Foto: Xavier Lozano)

One thought on “El projecte #Anemperfeina restaura un carro molt malmès per al Pessebre Vivent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: